Σκεψεις μαζι με εικονες

Το ταξίδι στο μέλλον ξεκινάει από το σχολείο

Σκεψεις μαζι με εικονες

 Δυο μήνες σχεδόν ολοκληρώθηκαν απο την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της χωρας. Χρόνος αρκετός σε συνδυασμό και με την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του 4ου Γενικού Λυκείου της Χαλκίδας, να δημιουργηθούν και να διατυπωθούν κάποιες σκέψεις .......

Οι μαθητές περνούν τον περισσότερο χρόνο της σχολικής τους μέρας μέσα στις αίθουσες, αλλά και ικανό χρόνο διαλειμμάτων ή κενών στο προαύλιο του σχολείου. Πέρα απο το να φροντίζουμε να μεταβιβάζονται σε αυτούς γνώσεις, να αξιολογείται η προσπάθεια που καταβάλλουν και η απόδοσή τους, είναι λογικό να χρειαζεται να εξασφαλιστεί για αυτούς και ο προσφορότερος τρόπος να περνούν ευχάριστα το χρόνο των διελλειμάτων τους, να ξεκουράζονται, να χαλαρώνουν................

Τι απο  αυτά διαθέτει το Λύκειό μας;;;;;;;;;

Το προαύλιο σχεδιασμένο σε ανατολική θέση, είναι ηλιόλουστο απο την ώρα της ανατολής, δυσκολεύοντας τις θερμές μέρες όχι  μόνο την παραμονή των μαθητών αλλά ακόμη και αυτη την πρωινή συγκέντρωση και προσευχή. Είναι απορίας άξιο και πως σχεδιάστηκε εξ αρχής αλλά και για το γεγονός οτι απο το 2004 που λειτουργεί το σχολικό συγκρότημα δεν ευοδώθηκε καμία προσπάθεια για την κατασκευή ενός σκεπάστρου.

Παρατηρεί κανείς στην αυλή του σχολείου ένα μικρό παρτέρι (φωτογραφία 1) το οποίο χρήζει άμεσης παρέμβασης ως προς τον καλλωπισμό του και το φύτεμά μου. Εξασφαλίσαμε την υπόσχεση του τμήματος πρασίνου του Δήμου Χαλκιδέων οτι αυτό πρόκειται να γίνει την αμέσως επόμενη άνοιξη.

Παρατηρεί κανείς κάποια δέντρα (πχ μουριες) ( φωτογραφίες 2 και 3) φυτεμένα όμως περιμετρικά του προαύλιου χώρου,σε θέση που ο ίσκιος που δημιουργούν να μην είναι αξιοποιήσιμος από τους μαθητές. Στην ερώτηση προς το τμήμα πρασινου αν θα μπορούσαν να φυτευθούν μερικά δέντρα ακόμη, η απάντηση ήταν αρνητική και σε οτι αφορά την καταλληλότητα του εδάφους αλλά και την προστασία των δέντρων στη νεαρή τους ηλικία. 

Οι υπαίθριες βρύσες προς χρήση των μαθητών είναι τοποθετημένες σε ενα τυφλό σημείο του προαυλίου, σε ενα χώρο που υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για την χρήση του απο εξωσχολικά άτομα κατα τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου.Τα γκράφιτι που υπάρχουν εκεί, η συγκέντρωση πολλών μαθητών στο χώρο, που να σημειωθεί είναι και ο μοναδικός που καλύπτεται απο μια τεντα, μάλλον δεν συνιστούν συνθήκες υγιεεινής για τους μαθητές που θα ήθελαν να πιουν νερό. (φωτο 5 και 6)

Μεταξύ των προαλυλίων των δυο σχολείων ( 4ο Λύκειο και 5ο Γυμνάσιο) υπάρχει ενας τυφλός χώρος ( φωτο 4)με δυο πευκά ενα εκ των οποίων είναι ξερό. Η επικοινωνία με το υπε'υθυνο τμήμα του Δήμου, οδήγησε στην υπόσχεση της απομάκρυνσης αρχικά του ξερού δέντρου και τον καθαρισμό στην συνέχεια του χωρου απο την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, ώστε να μην αποτελεί εστία μικροβίων.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1
2
3
4
5
6